Ohjeet ja lomakkeet - Top Analytica

Materiaalinäytteen näytteenotto-ohjeistus

Asbesti on karsinogeeninen, neulamainen mineraali, jonka pääsy keuhkoihin aiheuttaa riskin sairastua hengityssairauksiin tai jopa syöpään. Asbestimineraali hajoaa hyvin ohueksi kuitumaisiksi partikkeleiksi, mitkä pölyn mukana leviävät hengitysilmaan. Vaaralliset asbestikuidut ovat niin pieniä, ettei niitä pysty silmin näkemään. Asbestinäytteiden turvallisessa käsittelyssä on huomioitava hengitysteiden ja ihon suojaaminen asianmukaisella tavalla sekä huolehdittava myös muiden osapuolten turvallisuudesta näytteiden käsittelyssä (esim. postinkantaja, laboratoriohenkilökunta). Kun otat tai käsittelet asbestinäytettä, oleta aina, että kohteessa on asbestia ja varaudu tämän mukaisesti.

Materiaalinäytteitä ovat pääasiassa rakennusmateriaalien saumaus- ja kiinnityslaastit, erilaiset tasoitteet, mattoliimat, muovimatot sekä eriste- ja suojalevyt. On muistettava, että yhden kerroksen alla saattaa olla vanha materiaalikerros, esim. vanha kokolattiamatto jätetty uudemman lattian alle. Näytettä ottaessa tulee siis varmistaa, että kaikki purkutyössä purettavat materiaalit analysoidaan asianmukaisesti. Jos teet omaa remonttiasi, etkä ole varma mitä olet tekemässä, ota yhteyttä asbestityön ammattilaisiin ja pyydä asbestikartoitusta.

Pintapölystä voidaan tutkia mahdollisia asbestikuituja, joiden olemassaolo on merkki kontaminaatiosta kohteessa. Tällöin voidaan olettaa myös hengitysilmassa olevan asbestikuituja. Pintapölystä otettavalle näytteelle on oma ohjeistus pyyhintä- ja teippimenetelmille.

Asbestitiimimme ottaa näytteet vastaan toimipisteessämme osoitteessa Ruukinkatu 4 arkisin klo 8—16. Pääovemme yhteydessä on myös näytelaatikko, johon näytteet voi jättää aukioloaikojen ulkopuolella. Lisäksi asbestinäytteitä voi jättää Top Analytican vastaanottolaatikoihin, jotka sijaitsevat Manhattanilla Turussa (Ulpukkasuontie 5) ja Salossa (Salorankatu 5). Jätä näytteesi tilauslomakkeen kanssa postilaatikkoon, tai täytä tilauslomake sähköisesti alla. Lähetä tekstiviesti numeroon 044 787 4845, kun jätät näytteesi postilaatikkoon.

  • Top Analytica Oy Ab
  • Ruukinkatu 4, 20540 Turku (sijaitsee Old Mill -teknologiakiinteistön sisäpihalla)
  • Puhelin: 02-2827780
  • Asbestitiimi: +358 44 787 4845
Copyright © 2024 Top Analytica Oy Ab